Főoldal - Böjt éhezés nélkül

Böjt éhezés nélkül?

Egyik ügyfelünk beszámolója

böjt éhezés nélkül

Egyre többen tudjuk már, milyen fontos számunkra, hogy harmóniában legyen a testünk, lelkünk a bennünket körülvevő világgal, mert csak a tökéletes harmóniával maradhatunk egészségesek és hosszú életűek. Mára azonban egyre több olyan külső és belső hatás ér bennünket, amely megsebzi ezt az ideális állapotot, és az állandó stressz, hajszolt életmód, a helytelen táplálkozás, a szennyeződések mind ahhoz vezet, hogy egyre többen és egyre fiatalabb korban betegszünk meg úgy testileg, mint lelkileg. Orvoshoz szaladunk, aki felír nyugtatót, vérnyomáscsökkentőt, stresszoldót, "dilibogyókat", amelyek csak tüneti megoldást nyújtanak, semmi többet. Testünk betegséggel jelzi a megbomlott harmóniát, és ha nem tudunk (nem akarunk) változtatni, eljuthatunk a visszafordíthatatlan, krónikus állapotig, és a korai halálig. Nem hiszem, hogy bármely normális embernek ez célja lehet.

Mit tegyünk hát?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Már az iskolában megtanultuk, hogy szervezetünk egy igen bonyolult "vegyi üzem", amelyben természetes jelenségek, jól nyomon követhető kémiai folyamatok játszódnak le a táplálék feldolgozásakor, illetve az oxigén belélegzésekor. Életünk a táplálkozással és a lélegzéssel tartható fenn, így szerves kapcsolatban vagyunk világunkkal. Nem mindegy azonban, mit eszünk és mit lélegzünk be. A táplálkozást bizonyos beidegződések, társadalmi szokások lényegesen befolyásolják, hiszen amihez gyermekkorunkban hozzászoktunk, azon igen nehéz változtatni, holott sokszor jól tudjuk, mennyire károsak étkezési szokásaink.

A lélegzéssel már más a helyzet, hiszen egy rossz levegőjű városból nem könnyű vidékre költözni több okból is, ezért itt a változtatás sokkal költségesebb, nehezebb, mint a táplálkozásnál. A dohányzás kérdése még fontosabb, hiszen ezzel a káros szenvedéllyel közvetlen és önkéntes módon tesszük kockára életünket. A leszokás viszont igen gyötrelmes és hosszadalmas, gyakran ezért nem is vállaljuk.

Napjainkban már az alternatív gyógymódoknak, egészségünket szolgáló programoknak se szeri, se száma. Kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő életmód-változtató kúrát nem könnyű, hiszen ismernünk kell saját fizikai és mentális állapotunkat, és ahhoz kell rendelni a megfelelő módszert. Erre is számtalan megoldás létezik, de nyilván a tudományos alapokkal és referenciákkal szakmailag felkészült természetgyógyászra bízzuk magunkat, akik nem ezoterikus hókuszpókuszokkal, hanem a természet törvényeivel tudnak érvelni és indokolni.

Amikor az Éltető-böjtölő módszerrel találkoztam, a kíváncsi-bizalmatlan álláspontra helyezkedtem, mint afféle "na lássuk, mivel akarsz átverni" okoskodó ember. Aztán Klári elmondta azt, amit mindenkinek illik tudnia, hogy mi a szerepe az enzimeknek a táplálkozásban, mi az, amiben hiányt szenvedünk, és amitől megbomlik a szervezetünk kémiai egyensúlya. Hogy a rosszul beidegződött étkezési szokásaink miatt leszünk gyomor-vese- májbetegek, reumások, köszvényesek, cukorbetegek, egyáltalán a legtöbb betegség a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.

Feleségemmel együtt szántuk rá magunkat a kúrára azzal az indokkal, hogy ha kell "együtt haljunk éhen", meg aztán mit ér az a kúra, amit az ember egyedül végez, és különben is ránkfér egy kis pihenés. Az Atilla-domb jótékony hatásáról már hallottunk, a többit meg majdcsak kibírjuk.

Ami engem illet, a döntést komoly vívódás előzte meg, hiszen én "csokifüggő" vagyok, húst hússal eszem, a kúra 10 napján pedig ezek, tehát a szénhidrát és állati fehérje tabu. Ezért a kicsi, de otthonos és komfortos szálláshelyre való bevonuláskor a híres mondást idéztem (kissé módosítva) -Ave, Klári, morituri te salutant!

A kellemes csalódás már a második napon elért, bár a keserűsós kezelés és a reggeli búzafű-lé a feledhető élményekhez sorolható, mégsem volt gyötrelem. A salaktalanítás és méregtelenítés kezdő lépése a teljes emésztőrendszer kitisztítása, amely ezzel a hagyományos módszerrel történik a keserűsó által, ugyanis Klári szerint csak úgy lesz kézzelfoghatóan tiszta a lakásunk is, ha nem csak ott takarítunk, ahol a "papok táncolnak", hanem fenekestől felforgatunk mindent, és minden zugból eltüntetjük a nem odavaló dolgokat.

A kellemes csalódás abban mutatkozott, hogy a gyógyteáknak köszönhetően a várt (de nem áhított!) mardosó éhségérzet elmaradt. Nem tagadom, ebéd tájékán egy jókora borjúbécsi lebegett el lelki szemeim előtt, de sietve elhessegettem, és mélán kortyolgatni kezdtem az enyhén lószőrmatrac izű gyógyteámat. De hát, kedves olvasó, aki azt hiszi, hogy a böjt egy hedonista tobzódás, az sürgősen lapozza fel az Értelmező Szótárat.

Ami azt illeti, időm se volt arra, hogy búsongjak és sóvárogjam holmi vacak rántott húsok után, mivel Klári bőségesen ellátott minket programokkal (amelyeken ő is nagy örömmel résztvett...): séta az Atilla-dombra, ahol az energia bizseregve hatolt be megfáradt tagjainkba, a közeli fürdőben a szauna és a vízalatti torna feledtette a böjt általi hiányérzetet.

Tulajdonképpen olyan gyötrő éhségérzetet nem is tapasztaltam, mint amire számítottam, részben a literszám magunkba zúdított gyógyteáknak, részben a finom, frissen készített gyümölcsleveknek és zöldségleveseknek köszönhetően. A legnagyobb élmény az volt számomra, hogy a közeli boltba betérve nem éreztem kísértést, hogy kedvenc csokimat lekapjam a polcról, és mohón magamba gyömöszöljem, a jóféle házikalbászról már nem is szólva!

A tíz nap (nem túl gyorsan) eltelt, és a végén éhezés nélkül leadtam (a semmiből) 4 kilót, a pocakom is leapadt, így itthon már a mindennapos torna is könnyebben megy. Feleségem is jócskán lefogyott, így a kúra számára sem volt hiábavaló. Azóta már nem eszünk fehérjét szénhidráttal, mivel a kétféle enzim hatása lerontja egymást, csíráztatunk növényeket, amelyek reggeli-ebéd-vacsoránál savanyúság helyett szerepelnek, sok gyümölcslevet iszunk, és ami a legfontosabb: NEM KELL SEMMIRŐL LEMONDANI, CSAK A MÉRTÉK ÉS AZ ÖSSZETÉTEL SZÁMÍT!

Ha pedig történetesen egy kondér babgulyást fogyasztottunk el jó étvággyal, akkor másnap kissé visszafogjuk magunkat. Most, a karácsonyi és szilveszteri mértéktelen eszemiszom során "teszteljük" magunkat feleségemmel, hogy az otthoni kúra milyen gyorsan állítja vissza a normális állapotot.

Tehát, bízvást elmondhatjuk, hogy az Éltető-böjtölő tábor eredményes és elviselhető volt, jó szándékkal és szeretettel ajánlhatjuk mindenkinek, akinek fontos az egészsége.

Nagykovácsi, 2007-12-26
Janits Béla és Béláné

Jelentkezés az Éltető-böjtölő kúrára >